Comentari personal sobre “Software libre”

El món del programari lliure és un clar competidor per al programari privatiu i així ho ha demostrat des de fa molt de temps.
Grans empreses com podrien ser Sun, coneguda mundialment per ser la desenvolupadora de Java entre d’altres, han apostat fortament pel món del programari lliure fins al punt d’haver alliberat un dels secrets més ben guardats, la tecnologia de java. S’ha de reconeixer que no ho van fer d’un dia per l’altre, pero el que compta és que actualment és una tecnologia totalment lliure que pot ser millorada per tota la comunitat. Tambè van adquirir l’empresa Innotek, encarregada del desenvolupament de VirtualBox, aixì com OpenOffice, el processador de textos lliure més conegut.
Es podria dir que en el món dels servidors Web és també casi un monopoli del programari lliure. Segons netcraft, més del 50% dels servidors d’internet utilitzen Apache, el servidor web lliure per excel·lència, mentre que el servidor web de Microsoft, IIS, només ocupa el 34%. Irònicament Microsoft va fer una gran contribució monetària al projecte Apache, acció que no ha fet que la xifra d’apaches descendeixi.
La majoria de supercomputadores del món també corren sota Linux, i aqui el percentatge arriba fins al 84% mentre que només el 1.40% corre Windows, segons Top500.
Però no només les empreses i les universitats s’han adonat del potencial del programari lliure, els governs de tot el món l’han implementat a diversos nivells. Per exemple, la Generalitat Catalana ofereix a molts centres la possibilitat d’instal·lar Linkat, una distribució de Linux especialment dissenyada per aquest cas. Altres governs com el de la Generalitat Valenciana o la Junta d’Extremadura han aconseguit implementar les seves respectives distribucions (Lliurex i Linex) en diverses institucions del seu àmbit. També s’han donat casos en els que el país sencer migra cap a una distribució, com és el cas d’Alemanya, que implementarà Suse.
Tot això ha sigut possible gràcies a llicències com la GPL entre d’altres, una llicència creada per la FSF l’any 1984 amb l’idea de promoure la creació d’un sistema operatiu compatible amb Unix que fos totalment gratuït i a més a més, defensa 4 llibertats que són les següents: la llibertat d’utilitzar el programa per a qualsevol propòsit, la llibertat de veure com funciona el programa, la llibertat de fer-ne tantes cópies com vulguem i la llibertat de millorar-lo i distribuir-lo a tota la comunitat.

Hi ha moltes altres llicències lliures, com per exemple Creative Commons, de la que ja es va comentar en l’anterior comentari, l’Apache License, compatible amb GPL i aplicada a tot el programari desenvolupat pel projecte Apache, o fins i tot la Mozilla Public License de la fundació Mozilla, encarregada de aplicacions com Firefox o Thunderbird
Desgraciàdament no totes les llicències “lliures” són tan lliures com voldriem. Un clar exemple n’és la BSD, que ens permet agafar codi que s’hagi creat per la comunitat i tancar-lo per tal de treure’n benefici a partir de les posteriors modificacions. Un clar exemple seria el cas de MacOSX, un sistema operatiu realitzat per Apple que en un passat va ser lliure però que ara és tancat i privatiu.
En conclusió, el programari lliure és el futur de la nostre societat i personalment opino que si la gent s’acostumés a actuar en comunitats, el pensament evolucionaria més ràpidament.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: